Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki

5 (174 ocen)

Uwielbiam spacery po lesie, o każdej porze roku można w nim znaleźć prawdziwe skarby, zwłaszcza jesienią - grzyby. Marynowane najlepsze.

Składniki:

  • Dowolne grzyby - maślaki, rydze, borowiki, podgrzybki,(u mnie każdy gatunek w osobnym słoiku)

    Na każdy słoik
    kilka plasterków cebuli
    kulki ziela angielskiego
    kulki pieprzu kolorowego
    gorczyca
    liście laurowe

    Zalewa
    4 szklanki wody
    1 łyża soli
    1 szklanka octu
    1/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przebrać z traw i leśnych zanieczyszczeń, opłukać 2-3 razy. Większe przekroić na pół. Wrzucić na gotującą się wodę (każdy gatunek w osobnym garnku) i gotować ok 15 min. Odcedzić.
  • 2. Do wyparzonych słoiczków wkładać cebulę i przyprawy (najlepiej warstwowo między grzybami) zapełnić słoiki ugotowanymi grzybami.
  • 3. Składniki na zalewę zagotować i zalewać napełnione słoiki, szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 10 min. Odwracać do góry dnem do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować