Maślaki marynowane

4.5 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Maślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kilogramy maślaków

    Zalewa:

    1 szklanka octu

    4 szklanki wody

    2 płaskie łyżeczki soli

    3 duże łyżki cukru

    po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

    3 listki laurowe

    kilka ziaren gorczycy

    Dodatkowo:

    kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Maślaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki, dokładnie myjemy. D garnka wlewamy wodę, lekko solimy, dodajemy niewielką ilość kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, zagotowujemy. Wrzucamy grzyby na gotującą się wodę, gotujemy przez 5-10 minut, w zależności od wielkości grzybów, grzyby odcedzamy, przelewamy zimną woda. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy, zagotowujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczycę, przekładamy ostudzone grzyby. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki, ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować