5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
1 opakowanie kremu karpatka
400 ml mleka
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
2 x galaretka malinowa
700 ml gorącej wody
ok. 400-500 g świeżych lub mrożonych owoców: u mnie maliny, porzeczki i borówki
SKŁADNIKI NA MLECZNĄ POLEWĘ:
200 g masła
2/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 1/2 łyżki kakao
1 duże opakowanie biszkoptów, okrągłych
Malinowa góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy owoce i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy sypkie składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy krem waniliowy w proszku i miksujemy. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie łączymy z kremem waniliowym. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wkładamy na 10-15 min do lodówki, następnie wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Wkładamy do lodówki.
Masło, wodę oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części z czego do jednej dodajemy przesiane kakao.
Wierzch biszkoptu smarujemy cienką warstwą polewy jasnej. Układamy biszkopty, które przekrawamy na pół jeden obok drugiego w rzędach. Wylewamy na początku jasną polewę po biszkoptach, następnie ciemną. Wkładamy na noc do lodówki.
Komentarze