Malinowa góra lodowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pyszne ciasto na każdą okazję

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    SKŁADNIKI NA KREM:
    1 opakowanie kremu karpatka
    400 ml mleka
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

    2 x galaretka malinowa
    700 ml gorącej wody
    ok. 400-500 g świeżych lub mrożonych owoców: u mnie maliny, porzeczki i borówki
    SKŁADNIKI NA MLECZNĄ POLEWĘ:

    200 g masła
    2/3 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka w proszku
    1 1/2 łyżki kakao
    1 duże opakowanie biszkoptów, okrągłych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Malinowa góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy owoce i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
    Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy sypkie składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
    Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy krem waniliowy w proszku i miksujemy. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie łączymy z kremem waniliowym. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wkładamy na 10-15 min do lodówki, następnie wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Wkładamy do lodówki.
    Masło, wodę oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części z czego do jednej dodajemy przesiane kakao.
    Wierzch biszkoptu smarujemy cienką warstwą polewy jasnej. Układamy biszkopty, które przekrawamy na pół jeden obok drugiego w rzędach. Wylewamy na początku jasną polewę po biszkoptach, następnie ciemną. Wkładamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Maliny Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować