Mój mąż uwielbia makowiec, a ja szarlotkę więc makowic z jabłkami to świetne rozwiązanie
3 godz.
Składniki:
Ciasto:
* 90 g margaryny np.Kasi,
* 50 g cukru,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego,
* skórka otarta z połowy cytryny,
* 2 jajka,
* 250g mąki pszennej,
* szczypta soli,
* pół łyżki proszku do pieczenia
Masa makowa:
* opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego (na pół litra mleka),
* 400 ml mleka,
* łyżka cukru,
* gotowa masa makowa z puszki (500g),
* 3 jajka
Jabłka:
* 750 g jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w dość grube plastry,
* sok z połowy cytryny,
* 2 łyżki galaretki pomarańczowej
Kruszonka:
* 100 g roztopionej margaryny np. Kasi,
* 160 g mąki pszennej + 2 łyżki mąki,
* 75 g cukru,
* 75 ml gorącego mleka,
* kilka kropel aromatu arakowego.
Dodatkowo:
* tłuszcz i mąka do blachy,
* 2 łyżki bułki tartej.
Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń rozpuścić w 100ml mleka. 300ml mleka zagotować dodając łyżkę cukru. Wlać do mleka budyń i ugotować. Gotowy budyń wystudzić co jakiś czas mieszając aby nie powstała na wierzchu skorupa.
Przygotować kruszonkę: połączyć wszystkie składniki i wymieszać (masa będzie miała konsystencję miękkiej plasteliny). Posypać 2 łyżkami mąki i wystudzić.
Jabłka wymieszać z sokiem cytrynowym aby nie ściemniały.
Przygotować ciasto: Kasię utrzeć z cukrami, skórką i solą. Dodawać po jednym jajku i po trochu mąki. Potem połączyć z resztą mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach ok. 24x29cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Przełożyć ciasto. Ciasto posypać bułką tartą. Jabłka osączyć dokładnie z soku i wymieszać z galaretką, wyłożyć na ciasto. Masę makową utrzeć z jajkami, powoli dodawać ostudzony budyń. Masę rozprowadzić na jabłkach. Na wierzch ułożyć kruszonkę (najlepiej odrywać palcami niewielkie kawałki ciasta lub zetrzeć zamrożoną kruszonkę na tarce jarzynowej). Ciasto włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 1,5 h w 150*C.
Komentarze