Makowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mój mąż uwielbia makowiec, a ja szarlotkę więc makowic z jabłkami to świetne rozwiązanie

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    * 90 g margaryny np.Kasi,
    * 50 g cukru,
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    * skórka otarta z połowy cytryny,
    * 2 jajka,
    * 250g mąki pszennej,
    * szczypta soli,
    * pół łyżki proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    * opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego (na pół litra mleka),
    * 400 ml mleka,
    * łyżka cukru,
    * gotowa masa makowa z puszki (500g),
    * 3 jajka
    Jabłka:
    * 750 g jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w dość grube plastry,
    * sok z połowy cytryny,
    * 2 łyżki galaretki pomarańczowej
    Kruszonka:
    * 100 g roztopionej margaryny np. Kasi,
    * 160 g mąki pszennej + 2 łyżki mąki,
    * 75 g cukru,
    * 75 ml gorącego mleka,
    * kilka kropel aromatu arakowego.
    Dodatkowo:
    * tłuszcz i mąka do blachy,
    * 2 łyżki bułki tartej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń rozpuścić w 100ml mleka. 300ml mleka zagotować dodając łyżkę cukru. Wlać do mleka budyń i ugotować. Gotowy budyń wystudzić co jakiś czas mieszając aby nie powstała na wierzchu skorupa.
    Przygotować kruszonkę: połączyć wszystkie składniki i wymieszać (masa będzie miała konsystencję miękkiej plasteliny). Posypać 2 łyżkami mąki i wystudzić.
    Jabłka wymieszać z sokiem cytrynowym aby nie ściemniały.
    Przygotować ciasto: Kasię utrzeć z cukrami, skórką i solą. Dodawać po jednym jajku i po trochu mąki. Potem połączyć z resztą mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach ok. 24x29cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Przełożyć ciasto. Ciasto posypać bułką tartą. Jabłka osączyć dokładnie z soku i wymieszać z galaretką, wyłożyć na ciasto. Masę makową utrzeć z jajkami, powoli dodawać ostudzony budyń. Masę rozprowadzić na jabłkach. Na wierzch ułożyć kruszonkę (najlepiej odrywać palcami niewielkie kawałki ciasta lub zetrzeć zamrożoną kruszonkę na tarce jarzynowej). Ciasto włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 1,5 h w 150*C.

Porady

Kroić zupełnie wystudzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować