Makowiec z jabłkami

4.5 (171 ocen)

Wilgotny,smaczny makowiec, taki najbardziej lubimy, przy tym szybki i łatwy do przygotowania.

Składniki:

  • Na blaszkę 24x35

    250 g maku
    250 g cukru drobnego
    6 łyżeczek kaszy manny
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    400 g kwaśnych jabłek
    125 g masła
    3/4 szklanki ulubionych bakalii
    polewa+orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przepłukać, zalać wrzątkiem, gotować aż pojawią się kiełki,ostudzić, zemleć 3 razy.
    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać kaszę wymieszaną z proszkiem, mak,starte na grubych oczkach jabłka.
    Z białek ubić sztywną pianę, wmieszać delikatnie .
    Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać powierzchnię .
    Piec w 180*C ok. 45 minut.
    Po wystudzeniu polać dowolną polewą, udekorować połówkami orzechów.

Porady

Do ciasta użyłam szarej renety (2 duże jabłka) Jeśli chcemy aby ciasto było grubsze możemy je upiec w mniejszej formie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować