Wuzetka domowej roboty smaczniejsza niż z cukierni
2 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (40g) np. Cykoria
20 dag margaryny np. Kasi
0,5-1 szklanki mleka (w zależności od stopnia chłonności płynu przez mąkę)
15-20 dag cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki kakao
Krem: opakowanie kremu o smaku śmietankowym/waniliowym np. Cykoria
zimne mleko do przygotowania kremu (ok. 250-300 ml)
Polewa:
50g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki mleka
Ponadto:
4 łyżki dżemu śliwkowego lub morelowego
3/4 szklanki osłodzonej wody z sokiem z cytryny do nasączenia ciasta lub inny dowolny poncz
1.Margarynę utrzeć. nadal ucierając porcjami dodawać jajka, cukier, mleko oraz mąkę wymieszaną z budyniem, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą dużej tortownicy. Upiec w 145*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Oba nasączyć. Przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu. Dolny placek posmarować dżemem, nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem. Rozprowadzić na powierzchni ciasta. Odstawić aby polewa zastygła.
Komentarze