Królewskie ciasto

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Rozpływające się w ustach ciasto, łatwe do wykonania i bardzo efektowne.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki tortowej,
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    4 żółtka,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    100g masła
    100g margaryny np. Kasi
    3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
    Beza:
    8 białek,
    20 dag orzechów włoskich,
    5 dag płatków migdałowych,
    3/4 szklanki cukru
    opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g)
    Krem:
    opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut
    mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml
    Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powideł
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Królewskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królewskie ciasto 1. Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Ciasto rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Ciasto ponakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach. Tak przygotowane placki upiec na złoto w 150*C z termoobiegiem (można piec jednocześnie kładąc jedną blaszkę na drugiej na krzyż). placki wystudzić. Przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu. Kremem przełożyć placki, lekko docisnąć. Schłodzić kilka godzin.

Porady

Gotowy krem karpatkowy jest mniej kaloryczny od przygotowanego na bazie budyniu i masła, a równie smaczny. Wybór należy do Was :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować