Makowiec krucho - drożdżowy

4.91 (177 ocen)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Tym razem w cieście krucho - drożdżowym.

Składniki:

  • 250 g mąki
    125 g masła
    2 łyżki cukru
    30 g drożdży
    3 łyżki ciepłego mleka
    2 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy

    250 g maku
    100 g cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka miękkiego masła
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki posiekanych orzechów
    kilka kropli aromatu migdałowego
    2 białka

    Forma 10 / 30
Wystaw ocenę:

4.91 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec krucho - drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Połączyć razem dodać śmietanę i cukier waniliowy Zagnieść ciasto. Śmietany dać tyle, żeby ciasto było miękkie i dało się wałkować.
  • Mak 2. Najlepiej dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, do przykrycia maku i chwilę pogotować. Po wystygnięciu odsączyć nadmiar wody i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i na koniec ubite białka.
  • Ciasto z makiem 3. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkować na szerokość formy. Wyłożyć mak i równomiernie rozłożyć na cieście.
  • Zwijanie 4. Delikatnie zrolować i przenieść do formy.
  • Pieczenie 5. Wykałaczką nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na ok 35 - 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Można użyć gotowej masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować