Makowiec krucho - drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z zimnym masłem. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Połączyć razem dodać śmietanę i cukier waniliowy Zagnieść ciasto. Śmietany dać tyle, żeby ciasto było miękkie i dało się wałkować.
2.Najlepiej dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, do przykrycia maku i chwilę pogotować. Po wystygnięciu odsączyć nadmiar wody i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i na koniec ubite białka.
3.Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkować na szerokość formy. Wyłożyć mak i równomiernie rozłożyć na cieście.
4.Delikatnie zrolować i przenieść do formy.
5.Wykałaczką nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na ok 35 - 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze