Drożdżowa babka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 łyżki mąki, drożdże, łyżkę cukru i mleko wymieszać i postawić w cieple na kilka minut. W między czasie masło roztopić, mąkę przesiać , a jajka ubić z solą i cukrami.
3.Bardzo lepkie ciasto wyłożyć na blat. Dłonie smarować olejem i wyrabiać, nie dodawać mąki.
4.Wyrabiać ok. 15 minut. Ciasto będzie miękkie, gładkie i nie będzie się lepić. Włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i zostawić na godzinę w cieple.
5.Mak zalać wodą ( ok 1/2 szklanki) i na małym ogniu gotować do odparowania płynu. Po przestudzeniu dodać cukier, kakao i aromat. Masło wymieszać widelcem na gładki krem, dodać do maku i wszystko razem połączyć.
6.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na cztery części.
7.Każdą część wałować na kształt prostokąta o grubości 2-3 milimetry. Smarować makiem i zwijać jak roladę.
8.Dwie formy o średnicy 20 cm posmarować i posypać mąką. Do każdej formy włożyć po dwie roladki. Przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temp 170 stopni 40 - 50 minut. Zimne posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze