Makaronowe risotto z suszonymi grzybami, żurawiną i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie powstało na potrzeby konkursu ale jestem z niego bardzo dumna ponieważ moim domowym krytykom kulinarnym bardzo smakowało :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Zestaw konkursowy nr 1 (danie dla 2 osób)

    * składniki podstawowe z zestawu:
    100 g makaronu w kształcie ryżu
    40 g żurawiny suszonej
    mały filet z kurczaka (lub połówka większego)

    *składnik podstawowy dodatkowy:
    garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków

    * składniki robocze:
    sól
    pieprz czarny mielony
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    pół łyżeczki masła
    mała szczypta sera żółtego startego na drobnych oczkach (można pominąć)

    *dekoracja:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Makaronowe risotto z suszonymi grzybami, żurawiną i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć, wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i poddusić (bez tłuszczu) z solą i pieprzem czarnym. Ugotowane grzyby dodać do kurczaka i całość poddusić z masłem. Podlać wodą z grzybów.
  • 2. Makaron ugotować razem z żurawiną w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z grzybami i kurczakiem. Danie przełożyć na talerz i obficie posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przed podaniem posypać również szczyptą sera żółtego startego na drobnych oczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować