1 duży płat łososia
1 cebula
pół pora
1 kostka rosołowa
100 g miękkiego masła
garść rodzynek
przyprawa do ryb
sól i czarny pieprz
2 kulki ziela angielskiego
350 g ciasta francuskiego (opakowanie)
3 jajka ugotowane na twardo
150 g ryżu
jajko do smarowania
Łosoś w cieście francuskim z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Łososia oczyszczamy ze skóry i nacieramy przyprawą do ryb, pieprzem i solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10-15 min.
2.2.Na maśle podsmażam pokrojoną drobno cebulę i plasterki pora. Dolewamy szklankę gorącej wody z kostka rosołową, wrzucamy ryż, dodajemy ziele angielskie i rodzynki. Przykrywamy aby ryz doszedł.
3.3.Dodajemy ugotowane potarte jajka i mieszamy z ryżem. Doprawiam solą do smaku. lekko przestudzić.
4.4.Ciasto lekko rozwałkować,położyć na blachę. Na 1 stronę ciasta wyłożyć połowę masy ryżowej na to delikatnie położyć upieczonego łososia i na górę wyłożyć resztę ryżu. Przykryj druga strona ciasta aby zrobić kopertę.
5.5. Tak przygotowane ciasto posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 25min w 180 stopniach. tak aby ciasto się upiekło.
Porady
Ciasto można na wierzchu udekorować resztka pozostałego ciasta.
Komentarze