1 porcja łososia, 30 dag
1 cebula
20 dag pieczarek
Cytryna
Sól i pieprz cytrynowy lub kolorowy
1 pomysł na Rybę w sosie śmietanowo- koperkowym
¾ szklanki wody i Smetany 30%, łącznie
Starty ser żółty ok. 2łyżki, tyle, ile lubimy.
Łosoś na pieczarkowej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomysł na rybę rozmieszać ze smietaną i wodą
Cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, doprawić pieprzem i solą.
Filet pozbawić skóry, skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsmażyć na masełku z odrobiną oleju.
Na dno formy do zapiekania ułożyć przesmażone pieczarki z cebulą, ułożyć obsmażony filet z łososia, polać sosem śmietanowo- koperkowym. Sosu wystarczy na 3 porcje , kto zrobi tylko tą porcję wtedy dodać połowę porcji płynu. Na wierzch zetrzeć na srednich oczkach ser żółty. Zapiec w nagrzanym piekarniku 180 st przez ok. 15 minut.
Przed podaniem udekorować papryką marynowaną, która doskonale komponuje się z tym daniem.
Komentarze