400 g fileta z łososia
1 por biała część, 1/2 szklanki zielonego groszku
garść kurek lub innych grzybów
200 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, sok z cytryny do skropienia
masło klarowane do smażenia
do panierowania: 1 jajko roztrzepana, bułka tarta z bułek pszennych
Łosoś na kołderce śmietanowo porowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotować sos: pokrojony w talarki por wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym wraz z pokrojonymi kurkami, lekko przesmażyć, posypać solą
i pieprzem, podlewać śmietanką i dusić, pod koniec dodać zielony groszek, pozostawić na najmniejszym ogniu.
Sprawione kawałki łososia skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, panierować i smażyć na rumiano na maśle klarowanym.
Ułożyć na gorącej pierzynce z sosu śmietanowego, smacznego.
Komentarze