Lokma - tureckie pączki

4.5 (171 ocen)

  • Dla 3 osób

Turecka słodkość-szybka w przygotowaniu, idealna podczas niespodziewanej wizyty gości.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • *na ciasto
    - 20g świeżych drożdży
    - 250g mąki pszennej
    - 2 łyżki masła
    - 3/4 szklanki letniej wody
    - szczypta soli
    - olej do smażenia

    *na syrop
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 100ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki

Lokma - tureckie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszyskie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ręką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 min.

    Następnie formujemy małe kuleczki i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoty kolor od czasu do czasu przewracając, by równo się opiekły. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki, by ociekły z tłuszczu.

    Cukier z wodą zagotowujemy, można dodać trochę soku z cytryny. Przygotowanym syropem polewamy usmażone pączki. Można posypać startymi pistacjami, kokosem, czy granatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować