Delicja serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę, zagniatamy gładkie, kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godz. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część układamy w natłuszczonej formie o wymiarach ok. 30x25cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, studzimy.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy cukier i smażymy ok. 6 min. Później wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na jeden blat ostudzonego ciasta, przykrywamy drugim blatem, chłodzimy w lodówce.
3.Ser ucieramy z margaryną, jajkami, cukrem pudrem na gładką masę. Przekładamy do garnka i na małym ogniu zagotowujemy, ciągle mieszając. Następnie wlewamy budyń rozpuszczony w mleku i ponownie zagotowujemy. Ciepłą masę wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki.
4.Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlewamy chłodną galaretkę, dokładnie mieszamy. Piankę wylewamy na masę serową, posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce ok. 5 godzin.
Komentarze