Lokma turecki deser

0 (0 ocen)

  • 30 min

W alternatywie dla pączków

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 szklanki cukru
    łyżeczka drożdży
    2 łyżki masła
    sok z cytryny
    szczypta soli
    olej do smażenia
    2,5 szklanki wody
    ok. szklanki letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Lokma turecki deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W łyżce cieplej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru.
    Do miski wsypać mąkę, masło i szczyptę soli, dodać drożdże i szklankę letniej wody, zagnieść miękkie, prawie lejące ciasto (w razie potrzeby dolać wody), odstawić do wyrośnięcia.
    Cukier wsypać do rondelka, wlać 2, 5 szklanki wody i sok z cytryny i gotować ok. 15 minut do powstania syropu.
    Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
    Z ciasta za pomocą łyżki formować niewielkie kulki i wkładać na gorący olej, smażyć na złoty kolor.
    Usmażone odsączać na ręczniku papierowym i nasączać wystudzonym syropem z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować