3 szklanki mąki
3 szklanki cukru
łyżeczka drożdży
2 łyżki masła
sok z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia
2,5 szklanki wody
ok. szklanki letniej wody
Lokma turecki deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W łyżce cieplej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru.
Do miski wsypać mąkę, masło i szczyptę soli, dodać drożdże i szklankę letniej wody, zagnieść miękkie, prawie lejące ciasto (w razie potrzeby dolać wody), odstawić do wyrośnięcia.
Cukier wsypać do rondelka, wlać 2, 5 szklanki wody i sok z cytryny i gotować ok. 15 minut do powstania syropu.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Z ciasta za pomocą łyżki formować niewielkie kulki i wkładać na gorący olej, smażyć na złoty kolor.
Usmażone odsączać na ręczniku papierowym i nasączać wystudzonym syropem z cukru.
Komentarze