1.Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z olejem i szczyptą soli. Dalej miksując na małych obrotach wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy łyżkę wody, delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach o ok. 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na pół.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Masę jabłkową odkładamy do delikatnego stężenia.
3.Przygotowanie masy budyniowej zaczynamy od wymieszania w szklance mleka mąki ziemniaczanej i pszennej z żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę mleczną, energicznie mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu, studzimy. Następnie budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
4.Jedną część ciasta wkładamy do formy smarujemy stężałą masą jabłkową, następnie wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i wodą, wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Komentarze