Kilimandżaro

4.94 (181 ocen)

Smaczne i reprezentacyjne ciasto.

Składniki:

  • *na ciasto
    - 6 jajek
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżka wody
    - 1 szklanka cukru
    *na masę jabłkową
    - 1kg jabłek
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 1 łyżka masła
    *na masę budyniową
    - 0,5 litra mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 250g masła
    *na polewę
    - 100g czekolady gorzkiej
    - 0,5 łyżki masła
    - 2 łyżki wody
    *dodatkowo
    - wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.94 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z olejem i szczyptą soli. Dalej miksując na małych obrotach wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy łyżkę wody, delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach o ok. 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Masę jabłkową odkładamy do delikatnego stężenia.
  • 3. Przygotowanie masy budyniowej zaczynamy od wymieszania w szklance mleka mąki ziemniaczanej i pszennej z żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę mleczną, energicznie mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu, studzimy. Następnie budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
  • 4. Jedną część ciasta wkładamy do formy smarujemy stężałą masą jabłkową, następnie wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i wodą, wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować