Serwowana z kawałkami owoców oraz kostkami lodu, nie tylko smakuje dobrze, ale również ciekawie wygląda. W wersji dla dorosłych można ją podawać z odrobiną wódki.
Dla 5 osób
Składniki:
4 szklanki wody
1 szklanka cukru (użyłam 3/4)
500g świeżych truskawek
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
skórka z 1 cytryny
kawałki truskawek, plastry cytryn, lód do podania
Lemoniada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku mieszamy 2 szklanki wody oraz cukier. Podgrzewamy mieszając do czasu aż cukier ulegnie rozpuszczeniu, zestawiamy z ognia i schładzamy.
W międzyczasie odszypułkowujemy truskawki i miksujemy je razem ze szklanką wody.
Do garnka ze schłodzonym syropem cukrowym dolewamy zmiksowane z wodą truskawki, sok z cytryn oraz dodatkową szklankę wody. Dodajemy skórkę z cytryny oraz opcjonalne kawałki truskawek oraz plastry cytryn. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarze