Lemoniada truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, mocno orzeźwiająca, nie za słodka i pachnąca latem lemoniada truskawkowa świetnie sprawdzi się jako napój, który skutecznie ugasi pragnienie w letnie, gorące dni :)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g słodkich, dojrzałych truskawek
    2 limonki
    6 łyżek erytrytolu
    1 garść świeżej mięty
    700 ml zimnej wody niegazowanej
    kostki lodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Lemoniada

Lemoniada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Umieścić w wysokim dzbanku. Dodać miętę, sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki. Pozostałą połówkę limonki pokroić na plasterki. Erytrytol rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i dodać do reszty składników. Całość dokładnie zblendować. Dolać wody, dodać plasterki limonki i wymieszać. Podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu.

Porady

Limonki można zastąpić sokiem z 1 cytryny. Erytrytol można zastąpić miodem lub cukrem w ilości ok. 4 łyżek lub wg uznania. Wodę niegazowaną możecie zastąpić gazowaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Limonka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować