• 4 godz.

Czasochłonne ale warte każdej minuty oczekiwania:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 60 ml oliwy
    posiekana cebulka
    łodyga selera naciowego drobno posiekana
    marchew drobno posiekana
    600ml mięsa mielonego wieprzowego
    2 łyżeczki mieszanki suszonych zioł(oregano,bazylia,tymianek)
    4 posiekane ząbki czosnku
    250ml (szklanka)mleka
    375 ml (1i1/2 szklanki) czerwonego wina
    400g pokrojonych pomidorów z puszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    250ml (szklanka) dobrego bulionu drobiowego
    50g masła pokrojonego na kawałki
    300g swieżych płatków lasagne
    125g startego sera żółtego najlepszy byłby oczywiscie parmezan


    Sos beszamelowy
    125 masła pokrojonego na kawałki
    125 g mąki pszennej
    litr(4szklanki) ciepłego mleka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej oliwe na dużej patelni , na małym ogniu i smaż cebulę, łodygę serera naciowego oraz marchew 5min albo do momentu aż zmiękną.
  • 2. Wrzuć mielonę mięso na patelnię i smaż na średnim ogniu , rozgniatając większe kawałki widelcem , 5 minut albo do momentu aż zbrązowieje. Wymieszaj z ziołami i czosnkiem.
  • 3. Dodaj mleko ,zamieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut , mieszając do czasu do czasu, aż mięso wchłonie cały płyn...
  • 4. Dodaj wino, pomidory ,koncentrat pomidorowy i bulion , po czym gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny albo do momentu , aż sos zgęstnieje, Jeśli masa zacznie przywirac do patelni , dodaj odrobinę gorącej wody. Przypraw do smaku sola i pieprzem.
  • 5. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy.Rozpuść masło w średnim garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i gotuj przez minutę, mieszając aż powstanie jasna bulgocząca masa. Stopniowo wlewaj mleko do garnka i doprowadz do wrzenia na wolnym ogniu. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut czasami mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
  • 6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    W garnku zagotuj wode z solą oraz łyżeczką oliwy. Na gotującą wode wrzuc płaty lasagni i gotuj 4-5min. Lepsze są gotowane niz surowe. Ugotowane płaty makaronu przelej gorącą wodą i odstaw na bok.
  • 7. Natłuść masłem środek żaroodpornego naczynia 20x35cm. Ułuż na dnie płaty lasagne rozprowadź po nich jedną trzecią sosu mięsnego a potem jedną trzecią sosu beszamelowego. Przykryj to wszystko kolejnymi płatkami lasagne aż otrzymasz trzy warstwy ciasta , a na samej górze znajdzie się warstwa sosu beszamelowego posypanego startym serem zółtym.
  • Ta wygląda po wyjęciu z pieca 8. Ustaw naczynie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika , Piecz 45min albo do momentu aż lasagne zbrązowieje z wierzchu i zacznie bulgotać. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso mielone Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować