1.Rozgrzej oliwe na dużej patelni , na małym ogniu i smaż cebulę, łodygę serera naciowego oraz marchew 5min albo do momentu aż zmiękną.
2.Wrzuć mielonę mięso na patelnię i smaż na średnim ogniu , rozgniatając większe kawałki widelcem , 5 minut albo do momentu aż zbrązowieje. Wymieszaj z ziołami i czosnkiem.
3.Dodaj mleko ,zamieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut , mieszając do czasu do czasu, aż mięso wchłonie cały płyn...
4.Dodaj wino, pomidory ,koncentrat pomidorowy i bulion , po czym gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny albo do momentu , aż sos zgęstnieje, Jeśli masa zacznie przywirac do patelni , dodaj odrobinę gorącej wody. Przypraw do smaku sola i pieprzem.
5.W tym czasie przygotuj sos beszamelowy.Rozpuść masło w średnim garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i gotuj przez minutę, mieszając aż powstanie jasna bulgocząca masa. Stopniowo wlewaj mleko do garnka i doprowadz do wrzenia na wolnym ogniu. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut czasami mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
6.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
W garnku zagotuj wode z solą oraz łyżeczką oliwy. Na gotującą wode wrzuc płaty lasagni i gotuj 4-5min. Lepsze są gotowane niz surowe. Ugotowane płaty makaronu przelej gorącą wodą i odstaw na bok.
7.Natłuść masłem środek żaroodpornego naczynia 20x35cm. Ułuż na dnie płaty lasagne rozprowadź po nich jedną trzecią sosu mięsnego a potem jedną trzecią sosu beszamelowego. Przykryj to wszystko kolejnymi płatkami lasagne aż otrzymasz trzy warstwy ciasta , a na samej górze znajdzie się warstwa sosu beszamelowego posypanego startym serem zółtym.
8.Ustaw naczynie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika , Piecz 45min albo do momentu aż lasagne zbrązowieje z wierzchu i zacznie bulgotać. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut.
Komentarze