• 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Makaron Lasagne
    700g mięsa mielonego
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 przecier pomidorowy w kartonie
    sól
    pieprz
    suszona bazylia
    suszone oregano
    łyżeczka cukru trzcinowego
    olej
    ser tarty ( u mnie mozzarella )

    Beszamel:

    600 ml zimnego mleka
    120g masła
    4 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do cebuli. Smażymy aż się lekko przyrumieni. Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż mięso się lekko zrumieni. Dodajemy pomidory z puszki przecier pomidorowy. Dodajemy cukier, bazylię i oregano. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 5 min.
  • beszamel 2. Następnie robimy sos beszamelowy. w rondlu lub garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając trzepaczką aby nie było grudek. Garnek zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy zimne mleko cały czas mieszając. Stawiamy ponownie na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy.
  • lasagne 3. W garnku gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Wrzucamy płaty makaronu partiami ( tyle aby zakryły spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki ) gotujemy przez 3 min.
    Brytfankę bądź naczynie smarujemy olejem. Układamy makaron ( i znów do wody wrzucamy następną partię) .
    Na makaron kładziemy mięso z sosem pomidorowym, na to beszamel, posypujemy startym serem i znów układamy wcześniej obgotowany makaron. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania mięsa. Na wierzch układamy ostatnią warstwę makaronu. Polewamy resztą beszamelu i posypujemy serem. Pieczemy 40 min. w nagrzanym piekarniku do 200 C.

    Życzę smacznego. Wydaje się dużo pracy ale tak naprawdę podanymi etapami idzie to bardzo sprawnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować