Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczyszczamy z błon itp. Kroim w kostkę (1x1) odstawiamy na bok i zajmujemy się warzywami.
Przeprowadzamy obróbkę wstępną marchwi pietruszki pieczarek oraz papryki.
Paprykę kroimy w kostkę 1x1
Pieczarki kroimy w cwiartki
marchew i pietruszkę kroimy w kostkę 0.5 x0.5 .
Kroić możemy również według naszego uznania:)
2.Nagrzewamy patelnię grilową i dodajemy nieco oleju, gdy już jest rozgrzana wsypujemy paprykę i dosłownie palimy ją . Dobrze by było gdyby była miejscami czarna taka przypalona.
Następnie obsmażamy na tej samej patelni pieczarki na rumiany kolor.
Na koniec gdy pieczarki będą rumiane sciągamy je z patelni i wsypujemy wczesniej pokrojoną kostkę z marchi i pietruszki . posypujemy troszkę mąką i smażymy do czasu gdy się ładnie zrumienią.
3.Teraz czas na mięsko. Na tą samą patelnie dobrze nagrzaną wrzucamy mięsko (jeśli mamy mała patelnie smażymy partiami) i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia opruszamy mięsko lekko mąką i dodajemy wino.
Chwilkę tak smażymy i dodajemy do garnka z wywarem.
4.W tym czsie gdy naszę mięso lekko gotuje się w wywarze kroimy drobno cebule i wrzucamy na gorącą zwykła patelnie szklimy . Gdy cebula jest zeszklona dodajemy do niej 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ostrą paprykę oraz słodką paprykę proszku oraz drobno posiekany czosnek . Dobrze mieszamy i chwilkę smażymy,dodajemy do wywaru mieszamy i pozostawiamy na gazie . Zupka ma lekko pyrkać niczym rosół. Gotujemy tak do miekkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy wczesniej zgrilowane warzywa i gotowe do wydania.
Można to jeść jako zupe gulaszową lub zrobić tak jak ja czyli Placuszki po węgiersku
5.Jeśli chcemy zrobić gulasz do placuszków po węgiersku proponuje do małego garnuszka ulać troszkę zupy i zagęścić mąką kartoflaną z woda. Ale to jak już kto woli.
Komentarze