Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, marchewką, porem i papryką to niebanalny przepis na szybki obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pierś z kurczaka (około 300 g, ale może być więcej)
    papryka czerwona
    5-6 plastrów ananasa z puszki w zalewie
    2 średnie marchewki
    średni por
    2 łyżki octu ryżowego (albo soku z cytryny)
    pól szklanki zalewy z ananasa
    pół szklanki wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)
    szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie pora kroimy w plasterki, marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki, paprykę w paski, ananasa w kostkę. Wodę, zalewę z ananasa, ocet, koncentrat pomidorowy, mąkę, cukier i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą.

    Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka i podsmażamy go. Następnie dodajemy pora i marchew. Po kilku minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki ananasa i wcześniej przygotowany sos.Potrawę gotujemy przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować