Choć nie przepadam za pieczonym kurczakiem od czasu do czasu się skuszę na niego tym bardziej że "robi się " samo,z dodatkiem wina i włoskich ziół jest chrupiący i smaczny!
1 godz. 40 min
Składniki:
1,7 kg kurczaka
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego majeranku
2 łyżki ziół dalmatyńskich
sól morska do smaku
płatki chili jalapeno
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
Kurczak po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku.
2.Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie
3.Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił.
Komentarze