Kurczak po włosku

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gościliśmy u Moniki i Marcina Ferenców, gdzie jedliśmy pysznego zapiekanego kurczaka.

Składniki:

  • ● 4 duże filety z kurczaka
    ● oliwa
    ● 20 dag mozzarelli (może być więcej)
    ● po łyżeczce soli, mielonego białego pieprzu, czosnku granulowanego, rozmarynu
    Sos: 2 duże cebule
    ● 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● drobiowa kostka bulionowa
    ● 2 łyżeczki cukru (w zależności od smaku pomidorów)
    ● 2 płaskie łyżki oregano
    ● sól, pieprz
    Grzanki:
    ● bułka pszenna (wrocławska, bagietka)
    ● 10 dag masła
    ● 1/2 sera typu feta
    ● 3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy. Z przypraw przygotowujemy mieszankę (czosnek, sól, pieprz, rozmaryn) i nacieramy filety. Smażymy na oliwie
    z obu stron na złoty kolor. Odkładamy.
  • 2. Na pozostałej po smażeniu oliwie szklimy drobno pokrojone cebule. Dodajemy pomidory z zalewą, pokruszoną kostkę, cukier, oregano i koncentrat. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy.
  • 3. Filety kroimy w 2-3 plastry. Przekładamy do naczynia
    żaroodpornego. Polewamy sosem. Przykrywamy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Następnie na mięsie układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia kilka minut, aż ser się roztopi.
  • 4. Bułkę kroimy w grube kromki. Masło, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy, aż powstanie gładka masa. Smarujemy kromki. Pieczemy kilka minut w piekarniku. Podajemy do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować