Kurczak po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy. Z przypraw przygotowujemy mieszankę (czosnek, sól, pieprz, rozmaryn) i nacieramy filety. Smażymy na oliwie
z obu stron na złoty kolor. Odkładamy.
2.Na pozostałej po smażeniu oliwie szklimy drobno pokrojone cebule. Dodajemy pomidory z zalewą, pokruszoną kostkę, cukier, oregano i koncentrat. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy.
3.Filety kroimy w 2-3 plastry. Przekładamy do naczynia
żaroodpornego. Polewamy sosem. Przykrywamy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Następnie na mięsie układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia kilka minut, aż ser się roztopi.
4.Bułkę kroimy w grube kromki. Masło, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy, aż powstanie gładka masa. Smarujemy kromki. Pieczemy kilka minut w piekarniku. Podajemy do mięsa.
Komentarze