Kurczak po włosku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Filety z kurczaka to najlepsze mięso na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko.

Takim posiłkiem naje się cała rodzina. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag fileta z kurczaka
    25 dag świeżych pieczarek
    10 dag szynki parmeńskiej
    5 dag wędzonego boczku
    50 g zielonych oliwek
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    ½ cukinii
    Kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie
    100 ml białego wytrawnego wina
    Zioła włoskie do smaku
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Kurczak po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową na talerz a do tłuszczyku dodać pokrojoną cebulę,oraz por, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, 3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje, włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć.
  • Przygotowanie 2. Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz solą do smaku, przykryć garnek i dusić 15-20 minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną szynką parmeńską z boczkiem i posiekaną bazylią.

    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować