Kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć i skropić sokiem z cytryny.
Oprószyć przyprawą uniwersalną, pieprzem kolorowym i ziołowym, czosnkiem.
Do srodka kurczaka włożyć gałązki kopru, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
3 jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, oprószyć majerankiem i włożyć do srodka kurczaka. Koperek wyjąć..
Otwór spiąć drewnianym patyczkiem i zasznurować bawełnianą nicią.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i skropić delikatnie olejem, ułożyć w nim kurczaka, przykryć go plastrami masła.
dodać też koperek , 2-3 gałązki.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 st pod przykryciem, pod koniec odkryć, aby się zrumienił. Dodać 2 jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki.
Gdyby najbardziej wystające części kurczaka zbyt mocno się rumieniły, przykryć je folią aluminiową.
Komentarze