Kurczak FreeZy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 48 lat. Obecnie nie pracuję. Czas spędzam w kuchni i przygotowuję smakołyki dla rodziny.Lubię też trochę poeksperymentować.

Składniki:

  • ● 1 kg filetów z kurczaka
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● szklanka białego półsłodkiego wina
    ● czerwona cebula
    ● czerwona papryka
    ● papryka chili
    ● ząbek czosnku
    ● 3 ogórki konserwowe
    ● duży kubek śmietany 12-proc.
    ● natka pietruszki
    ● przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka
    ● masło
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak freezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w kostkę. Smażymy na
    łyżce masła z łyżką oleju.
  • 2. Cebulę, chili, paprykę i ogórki
    kroimy w małą kostkę,
    a pieczarki i czosnek w półplasterki.
    W rondlu szklimy cebulę,
    dodajemy czosnek i pieczarki.
    Dusimy, aż woda
    odparuje. Podlewamy winem,
    wsypujemy chili, paprykę
    i ogórki. Chwilę dusimy.
  • 3. Wkładamy mięso, wlewamy
    śmietanę i doprawiamy do smaku.
    Dusimy ok. 20 minut. Pod
    koniec duszenia dodajemy posiekaną
    natkę. Podajemy z ryżem
    lub ziemniakami.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast śmietany do potrawy możemy dodać jogurt zagęszczony mąką. ● Do potrawy można też dodać kilka pomidorów (mogą być z puszki). Wówczas danie podajemy z makaronem posypanym startym parmezanem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować