Kulebiak

0 (0 ocen)

  • Średni

Drożdżowe ciasto z nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Idealny dodatek do wigilijnego barszczu.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 350 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - drożdże: 25 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - śmietana 18%: 1 łyżka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ:
    - kapusta kiszona: 0.5 kilograma
    - suszone grzyby: 50 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
    DODATKI:
    - masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy: 1 sztuka
    - roztrzepane jajko do posmarowania ciasta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kapusta kiszona

Kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i zostawiamy na kwadrans. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, sól i zagniatamy ciasto stopniowo dolewając roztopione, ciepłe, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste- możemy ewentualnie dosypać ciut więcej mąki. Formujemy kulę z ciasta, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Suszone grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (powinny być całkowicie zamoczone), odstawiamy na godzinę, a następnie gotujemy na maleńkim ogniu przez 45 minut. Odcedzamy (wywar możemy wykorzystać np. do zrobienia barszczu, lub grzybowego sosu), grzyby drobno kroimy.
    Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Jak cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni, a na patelni podsmażamy wypłukaną i posiekaną kapustę kiszoną. Smażymy do momentu aż kapusta nieco zmięknie, dodajemy wtedy grzyby i cebulę, całość mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut na niewielkim ogniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • 3. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy nieduży kawałek, z którego po rozwałkowaniu wycinamy gwiazdki lub inne świąteczne ozdoby za pomocą foremek do wykrawania ciasteczek.
    Przygotowujemy blaszkę keksową- smarując ją masłem i wysypując mąką.
    Resztę ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto umieszczamy w keksówce, w taki sposób, żeby brzegi ciasta wystawały za blaszkę. Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, umieszczamy wcześniej wycięte gwiazdki, ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Drożdże Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować