• 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ta, wiem...już po świętach. Ale za rok będą kolejne. Więc gdzieś tam linka sobie zapiszcie. A może nawet zróbcie, bo to fajny dodatek do barszczu czerwonego. Przepis jest na dwie sztuki, więc jak chcecie jeden, to wiecie co zrobić ;) Nie przerażajcie się opisem przygotowania. To tak tylko strasznie wygląda. Od siebie dodałem kilka spacji, żeby przepis wyglądał na mega świąteczny wyczyn :P
Arek Gie

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    200 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    2 jajka
    50 ml oleju








    Farsz:
    500 g kiszonej kapusty
    30 g suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżeczki kminku
    1 łyżka majeranku
    1 cebula
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak

Kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulebiak 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem (200 ml), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.


    Kapustę płuczemy, odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do grzybów. Zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez pół godziny, nie zapominając by od czasu do czasu przemieszać. Pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy nadmiar płynu (do zera). Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy majeranek i kminek.


    Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


    Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 100 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.


    Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, wlewamy rozczyn i resztę mleka. Wbijamy jajka, wsypujemy sól, mieszamy do połączenia wszystkich składników.


    Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy się z nim połączy, a ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


    Ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na około 30 cm i umieszczamy farsz, pamiętając by zostawić 2 cm luzu na łączenie. Zawijamy, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem.


    Kulebiaki zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając 2 cm luzu na wyrośnięcie (ma ściśle nie przylegać do ciasta). Układamy na dużej blaszce, odstawiamy na 15-20 min.


    Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Suszone grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować