Rożki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą

4.47 (190 ocen)

  • Średni

Moja wersja pasztecików z kiszoną kapustą w cieście francuskim. Są o wiele prostsze i szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych a do tego niezwykle kruche i delikatne.

  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie 400 g: 1 opakowanie
    - cebula: 1 sztuka
    - kapusta kiszona odsączona: 300 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - kminek: 0.5 łyżeczki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - woda: 50 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 4 szczypty
    - olej: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Rożki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rożki z kiszoną kapustą 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy kiszoną kapustę, kminek, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Podsmażamy razem około 5 minut, zalewamy wodą i pod przykrywką dusimy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z gazu. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na około 4 mm, kroimy w kwadraty 10x10cm.
  • Rożki z ciasta francuskiego i kapusty kiszonej 2. Napełniamy farszem z kapusty, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i formujemy trójkąty dokładnie sklejając brzegi. Układamy na tacce, smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut aż rożki nabiorą złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować