Krewetkowa Tempura Buni

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moje fascynacje kuchnią japońska są ogólnie znane . W zasadzie nie tylko japońską , a i kuchniami orientalnymi. Oczywiście w zakresie możliwości adaptacyjnych tych potraw na mój stół .

  • 40 min

Składniki:

  • 6 krewetek
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki lodowatej wody
    szczypta soli
    olej do smażenia w głębokim tłuszczu
    sok z 1/4 cytryny
    szczypta papryki mielonej
    1 łyżeczka cukru brązowego
    szczypta białego mielonego pieprzu
    sos chili słodko-kwaśny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetkowa tempura buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetki w marynacie 1. Rozmrożone i oczyszczone krewetki - osuszyć . Skropić sokiem z cytryny , łyżka oleju .Posypać szczyptą pieprzu , mielonej papryki , brązowego cukru. Marynować ok. 30 minut.
  • Krewetki - osuszanie 2. Dobrze osuszyć.
  • Krewetki i ciasto na tempurę 3. Rozgrzać w garnuszku olej do głębokiego smażenia.
    Przygotować ciasto na Tempurę z mąki , lodowatej wody i szczypty soli - nie musi być idealnie wymieszane .
    Krewetki maczać w cieście .
  • Krewetki w cieście- smazenie 4. Wrzucać na wrzący olej. Smażyć obracając na druga stronę po 2-3 minuty z każdej strony.
    Wyjąć - odsączyć z nadmiaru oleju.

Porady

Podawać z sosem do maczania - może być Teryiaki, sojowy lub tak jak ja słodko-kwaśny ( taki jak do sajgonek- kupny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce Tempura

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować