• Galaretki z kurczaka

    Dodane przez: Bunia

  • Doskonałe , delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek ( lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych )

  • galaretki z kurczaka

    Składniki

    1 kurczak
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/8 selera
    ½ pory
    1 cebula
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    Maggi w płynie
    7 łyżeczek żelatyny w proszku
    1 ½ litra wody
    ½ puszki zielonego groszku
    Usiekana natka pietruszki
    4 jajka na twardo
    3 roztarte ząbki czosnku
    Pieprz mielony
    Sól

  • Sposób przygotowania

    1.
    galaretka z kurczaka - krok 1

    Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

  • Rady

    Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, kurczak, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, galaretka, święta, Boże Narodzenia
  • 1 komentarz

Dodane przez: Bunia

Bunia 189

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-12T12:53:33+02:00

307 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »