Krem z pieczonej papryki i pomidora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę włożyć do rękawa do pieczenia. Piec 40 minut 200 stopni. Ostudzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Marchewkę ugotować. Paprykę oczyścić z nasion i skórki. Pozostawić miąższ z płynem który został po pieczeniu. Pomidory pokroić i smażyć na maśle. Dodać marchewkę pokrojoną. Smażyć do 10 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podać połową szklanki wody. Dusić około 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę wraz z płynem przełożyć do naczynia do blenderowania. Dodać pomidory z marchewka i czosnkiem. Blenderować do gładkiej zupy. Dolać pół lub więcej szklanki wody. Dobrze doprawić (sól, pieprz, można dodać chili). Zagotować. Podawać gorące. Można podać z grzankami (kawałki pieczywa smażyć na patelni z łyżeczką oliwy, doprawić solą i ziołami) lub w ugotowaną ciecierzycą.
Komentarze