Nic nie zastąpi domowych bułeczek, ciepłe smakują najlepiej.
1 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki
170 g mleka
150 g wody
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
1 łyżeczka cukru
30 g masła, miękkiego
500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
1 ½ łyżeczki soli
Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Do naczynia wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min do temperatury 37°C.
Dodać roztopione masło, mąkę i sól, wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40-60 min do wyrośnięcia.
W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą noża podzielić na 8 równych kawałków. Ciasto można zważyć, podzielić na 8 porcji . Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą tępej strony noża w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Bułki można posmarować mlekiem, wodą lub białkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min (200°C).
Komentarze