Bułeczki pszenne

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Nic nie zastąpi domowych bułeczek, ciepłe smakują najlepiej.

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki
    170 g mleka
    150 g wody
    20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
    1 łyżeczka cukru
    30 g masła, miękkiego
    500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
    1 ½ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Do naczynia wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min do temperatury 37°C.
    Dodać roztopione masło, mąkę i sól, wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40-60 min do wyrośnięcia.
    W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
    Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą noża podzielić na 8 równych kawałków. Ciasto można zważyć, podzielić na 8 porcji . Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą tępej strony noża w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Bułki można posmarować mlekiem, wodą lub białkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min (200°C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować