Zdecydowanie wykwintne danie. Pyszny, słodki smak batatów jest idealny z połączeniem koziego sera i kurek. Polane aromatycznym dresingiem z orzeźwiającym sosem jogurtowym. Idealne na gorące dni i nie tylko.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 bataty
około 100 g świeżych kurek
1 mała cebula
1 cm pora
2 ząbki czosnku
ser kozi wędzony – dowolna ilość
2-3 różyczki kalafiora
natka pietruszki
Sos jogurtowy:
mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 łyżka keczupu
jeden ząbek czosnku
szczypta soli, ½ łyżeczki soku z cytryny
łyżka dobrego oleju (u mnie z pestek dyni)
pieprz, ewentualnie ulubione zioła
Bataty faszerowane kozim serem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bataty umyć, przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą, delikatnie przykryć folią aluminiową. Piec 30-40 minut - 200 stopni C. Po upieczeniu delikatnie wydrążyć miąższ. Farsz: Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałek pora. Po kilku minutach dodać pokrojone kurki i pokrojony kalafior. Można dodać kawałeczek papryki czerwonej. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Podsmażyć około 10 minut. Ostudzić. Po tym czasie zmieszać farsz z pokrojonym serem kozim, pokrojonym wydrążonym miąższem z batatu i natką pietruszki. Gotowy farsz przełożyć na wydrążone bataty. Zapiec do 10 minut – 200 stopni C. Po upieczeniu polać dresingiem. Podawać z sosem jogurtowym. Do sosu można dodać bazylię lub miętę.
Komentarze