Bataty faszerowane kozim serem i kurkami

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdecydowanie wykwintne danie. Pyszny, słodki smak batatów jest idealny z połączeniem koziego sera i kurek. Polane aromatycznym dresingiem z orzeźwiającym sosem jogurtowym. Idealne na gorące dni i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bataty
    około 100 g świeżych kurek
    1 mała cebula
    1 cm pora
    2 ząbki czosnku
    ser kozi wędzony – dowolna ilość
    2-3 różyczki kalafiora
    natka pietruszki

    przyprawy: sól, pieprz, szczypta kminku, 2 szczypty papryki w proszku, masło, olej,


    Dresing:
    2 łyżki oliwy,
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka miodu,
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka octu balsamicznego,
    płaska łyżeczka musztardy stołowej
    sól, pieprz, 1/3 łyżeczki papryki w proszku

    Sos jogurtowy:
    mały jogurt naturalny
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka keczupu
    jeden ząbek czosnku
    szczypta soli, ½ łyżeczki soku z cytryny
    łyżka dobrego oleju (u mnie z pestek dyni)
    pieprz, ewentualnie ulubione zioła

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i schłodzić.
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Bataty faszerowane kozim serem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 10 1. Bataty umyć, przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą, delikatnie przykryć folią aluminiową. Piec 30-40 minut - 200 stopni C. Po upieczeniu delikatnie wydrążyć miąższ. Farsz: Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałek pora. Po kilku minutach dodać pokrojone kurki i pokrojony kalafior. Można dodać kawałeczek papryki czerwonej. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Podsmażyć około 10 minut. Ostudzić. Po tym czasie zmieszać farsz z pokrojonym serem kozim, pokrojonym wydrążonym miąższem z batatu i natką pietruszki. Gotowy farsz przełożyć na wydrążone bataty. Zapiec do 10 minut – 200 stopni C. Po upieczeniu polać dresingiem. Podawać z sosem jogurtowym. Do sosu można dodać bazylię lub miętę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować