Krem dyniowy z rybą

0 (0 ocen)

Idealna kompozycja smakowa, która z pewnością zachwyci przy wigilijnym stole. Dzięki dodatkowi imbiru, tymianku, kolendry i miodu zupa zyskuje niepowtarzalny i delikatny charakter.

Składniki:

  • 700 g obranej dyni (miąższ)
    2 duże ząbki czosnku
    250 g filetów z ryby (u mnie 1 płat mintaja i 1 płat pangi)
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1/2 szklanki wody
    4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka owoców kolendry
    1 łyżeczka tymianku otartego (suszonego)
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka masła
    szczypta imbiru (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery Ryba

Krem dyniowy z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem dyniowy z rybą 1. Dynię i rybę pokroić w kostkę, czosnek posiekać - rozdrobnione składniki przełożyć do garnka (najlepiej wysokiego), wlać mleko i bulion. Dodać kolendrę, tymianek i imbir. Całość doprowadzić do wrzenia.
  • Krem dyniowy z rybą 2. Następnie dodać miód i masło - gotować bez przykrycia 25 min. W czasie gotowania należy uważać na zbierającą się na powierzchni pianę, by nie zbiegła. Po tym czasie do zupy wlać zawiesinę przygotowaną z wody i mąki kukurydzianej. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Zupę przyprawić wg uznania przyprawą uniwersalną (ew. solą) i pieprzem cytrynowym. Po wystudzeniu zblendować.
    Podawać na gorąco. Wystudzona smakuje równie dobrze.

Porady

Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną. Wtedy należy dodać do wody 2 łyżeczki. Taka zamiana nieco zmieni smak zupy (zyska "mączysty" posmak).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować