Krem kalafiorowo - paprykowo - dyniowy

0 (0 ocen)

Pyszna kompozycja smakowa - idealna na obiad.

Składniki:

  • 900 g różyczek kalafiora (1 duża sztuka - waga po oczyszczeniu)
    350 g czerwonej papryki (3 średnie sztuki)
    350 g obranej dyni (miąższ)
    1 średnia biała cebula (70 g)
    4 ząbki czosnku
    4 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki wody
    6 łyżek śmietany 12%
    6 łyżeczek mąki kukurydzianej
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    3 łyżeczki curry
    3 łyżeczki tymianku otartego (suszonego)
    1/4 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
    sok z cytryny do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Przystawki

Krem kalafiorowo - paprykowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem kalafiorowo - paprykowo - dyniowy 1. Paprykę i dynię pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa oraz kalafior przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać masło, miód, curry, tymianek i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 25 min. Po tym czasie dodać zawiesinę przygotowaną z wody, śmietany i mąki - ponownie zagotować. Zupę przyprawić wg uznania. Po lekkim ostudzeniu zblendować.
    Zupę podawać podgrzaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować