Kopytka

4.5 (166 ocen)

  • 20 min

Przepis na mięciutkie i pulchne kopytka, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie

  • 20 min

Składniki:

  • ziemniaki, 3 jajka, mąka, proszek do pieczenia, sól, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka 1. Cały garnek ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zmielić lub rozgnieść sprzętem kuchennym i odstawić na kilka godzin do ostudzenia, kopytka będą wtedy mięciutkie. Dodać do tego 3 jajka a następnie 2 surowe ziemniaki, następnie dodajemy mąkę (na wyczucie) i rozrabiamy ciasto. Można dodać proszek do pieczenia, kopytka staną się pulchne. Wyrabiamy wałeczki i kroimy. Wrzucamy do osolonej wody, można dolać trochę oleju do wody, nie będą się sklejać. Podawać ze smietaną i cukrem lub ze skwarkami !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować