Kopytka smażone

  • wyświetlono: 11332 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kopytka przeważnie są takie "z wody" z zasmażką, ja jednak uwielbiam i robię kopytka smażone, nieco inne a bardzo smaczne nie tylko jako danie obiadowe ale także jako ciepła przekąska.

Kasia84
  • 50min

Składniki

• 0,5 kg maki
• 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 1 duże lub 2 małe jajka
• masło do smażenia
• przyprawa do ziemniaków, sól i ew. pieprz ziołowy

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka smażone

  • kopytka po zagniecieniu1. Ugotowane, wystudzone i przeciśnięte przez praskę do ziemniaków ziemniaki, jajko oraz mąkę ( jesli chodzi o mąkę to należy wyczuć gęstość ciasta i ilość mąki przy każdych ziemniakach może być inna a proporcje w składzie podane są uśrednione) wysypujemy na szafkę i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Nie może być zbyt rzadkie a mąkę dosypujemy w zależności od rodzaju ziemniaków bo każde innej ilości potrzebują. Ciasto nie może się kleić. Tak zagniecione ciasto po kawałku odrywamy i rolujemy cienkie wałki, następnie każdy wałeczek kroimy na kostki o długości 2-3 cm
  • Kopytka podczas smażenia2. Tak zrobione kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy aż wypłyną na wierzch i od tego momentu jakieś 5 minut. Następnie rozpuszczamy na patelni masło lub wg uznania może być smalec czy olej i dobrze osączone kopytka wyjmujemy z wody i kładziemy na rozpuszczony tłuszcz.
  • smażone kopytka3. Posypujemy przyprawą do ziemniaków lub jak kto woli może być ziołami prowansalskimi czy pieprzem ziołowym i smażymy co jakiś czas mieszając na średnim ogniu na złoty kolor.

Porady

Dla urozmaicenia podaję też takie smażone kopytka polane sosem grzybowym. (Kilka suszonych grzybów namoczonych wcześniej i ugotowanych w tej wodzie, do wywaru dodając kostkę rosołowa lub odrobinę warzywka, sól, pieprz i zeszkloną na maśle cebulkę oraz wyjęte z wywaru i pokrojone drobno grzyby a to wszystko zagęszczone odrobina mleka z mąką). W ten sam sposób można zrobić kopytka „z wody”. Wszystko robimy tak samo tylko gotujemy kilka minut dłużej i wyjmujemy prosto na talerz i polewamy wcześniej przygotowaną zasmażką z cebulki i boczku.

Zrobienie kopytek jakby od podstaw jednego dnia zabiera sporo czasu jednak ja robię je przeważnie w ten sposób że minionego dnia gotuję więcej ziemniaków na obiad lub zwyczajnie gdy zostaną ziemniaki z obiadu to chowam je do lodówki i na drugi dzień robię kopytka lub od razu kiedy mam chwilę zagniatam kopytka i je mroże poukładane na tacach każde osobno by się nie skleiły a po godzinie jak już się zmrożą zsypuję do woreczków i mam mrożone kopytka a póżniej gdy nie ma nic na obiad lub gdy mam na nie ochotę to wrzucam mrożone do gotującej się wody i w ten sposób jest szybki obiad.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylaziemniakikopytkatania kuchniakuchnia polskadania bez mięsnena kolacjesmażone kopytkapomysł na obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1dmfi90

Dodane przez: weronikas

kopytka

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków...

Kopytka

Dodane przez: hercik17

Kopytka

Kopytka znane są i lubiane chyba...

Kopytka

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Kopytka

Przepyszne odsmażane kopytka ,...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

image-0lujjuc

Dodane przez: joanna1974

Kopytka

Z nadwyżki ugotowanych ziemniaków...

Kopytka

Dodane przez: Agiatis

Kopytka

Jest to danie niezwykle łatwe i...