Kopytka

  • wyświetlono: 1373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kopytka znane są i lubiane chyba przez wszystkich, a w szczególności przez dzieci. Po mimo ,iż są bardzo proste w przygotowaniu, wielu osobom sprawiają problem.Oto kilka ważnych wskazówek, jak zrobić idealne kopytka. Mam nadzieję, że Wam pomogą.

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n

Składniki

Składniki:
2 kg ugotowanych ziemniaków
250 -300 g mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
łyżka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko i sól. Zaczynamy zagniatać ciasto, powoli dosypując mąkę. W zależności od tego, jakiego rodzaju ziemniaków używamy, zależy ile potrzeba nam będzie mąki. Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od rąk. Blat obsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta i formujemy dłońmi wałek. Następnie delikatnie go spłaszczamy nożem i kroimy ukośnie niewielkie kluseczki. Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 1-1,5 od wypłynięcia klusków na wierzch. Podajemy gorące. Świetnie pasują do sosu mięsnego, pieczarkowego lub roztopionego masła z bułka tartą. Oczywiście jest wielu zwolenników odgrzewanym kopytek, które również rewelacyjnie smakują.

Porady

W kopytkach najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, o sypkim miąższu po ugotowaniu. Najlepiej użyć ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego lub ugotować ziemniaki dzień wcześniej. Drugą ważną kwestią jest to, aby podczas przygotowania ziemniaki nie były ciepłe, powinny być całkowicie wystudzone. Koleny etap to ilość mąki. To ile użyjemy mąki zależy od gatunku użytych ziemniaków. Dlatego nie da się uwzględnić w przepisie odpowiedniej ilości mąki. Dodajemy jej tyle, aby ciasto było zwarte i odchodziło od rąk. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, kopytka będą twarde i ciężkie. W składnikach podałam również mąkę ziemniaczaną, ale nie zawsze ją dodaję. Jeśli do masy ziemniaczanej dodaję jajko, wtedy mąkę ziemniaczaną pomijam.Teraz zagniatamy ciasto. Ważne jest, aby nie robić tego zbyt długo. Im więcej glutenu uaktywni się podczas zagniatania, tym kluski będą bardziej twarde. Gotowe ciasto ziemniaczane nie powinno również długo stać, dlatego od razu zabieramy się do robienia kopytek. Ostatni etap to gotowanie. Tu już nie ma większej filozofii. Ważne jest, aby wrzucać kopytka na gotującą się wodę partiami i nie doprowadzić do rozgotowania się klusek. Teraz chyba jesteśmy gotowi do przygotowania kopytek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Kopytka

Przepis jak przygotować, kopytka...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

Kopytka

Dodane przez: Gregorhspeed

Kopytka

Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni...

Kopytka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kopytka

Przepis na mięciutkie i pulchne...

Kopytka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kopytka

Najprostsze i najsmaczniejsze.

Dodane przez: katarynka33

Kopytka

Bardzo długo miałam problem ze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.