Kopytka

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Mam dla Was podstawowy, sprawdzony, bardzo prosty przepis na kopytka, które robi się u mnie w domu od wielu, wielu lat. Uwielbiam je w czystej postaci, czyli np podsmażone na masełku, z cebulką i obsypane koperkiem, lecz równie dobre są jako dodatek do ulubionego gulaszu, sosu, zapiekanego mięsa itp

  • 30 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych wcześniej w osolonej wodzie)
    1 jajko
    200g mąki pszennej + do podsypywania
    szczypta soli, pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy całkowicie przestygną to najpierw je dusimy tłuczkiem do ziemniaków, a później przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól( ok. 1/3 łyżeczki) oraz pieprz. Całość zagniatamy szybko ręką, lekko podsypujemy mąką gdyby było bardzo kleiste.

    W tym czasie nastawiamy wodę w większym garnku. Gdy będzie kipiała to wtedy dopiero zajmujemy się ciastem. Z całego ciasta formujemy 4 kule. Z każdej formujemy dłońmi cienkie paski. Nożem kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 4-5 cm. Podsypujemy lekko mąką, każde kopytko delikatnie oprószamy tą mąką, wrzucamy na wrzątek. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu. Najlepiej do garnka, pojemnika w którym będą przechowywane kopytka dodać 2 łyżki mąki aby się po prostu nie posklejały. Można je podsmażyć również na patelni wraz z masełkiem i cebulką, a ich wierzch posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować