kolorowa rolada z indyka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 - 1,2 kg fileta z indyka
    200 gramów boczku wędzonego
    2 małe marchewki
    pęczek szczypiorku lub 1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kolorowa rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada z indyka zwijanie 1. Fileta umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż tak, by tworzył jeden duży płat, rozbić lekko tłuczkiem, by pozbyć się nierówności, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, osolić, dodać resztę przypraw. Po zewnętrznej stronie, tam, gdzie nie będzie farszu użyć mniej soli, gdyż boczek sporo jej odda.

    Marchewkę ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie, schłodzić.

    Na płat mięsa powykładać równomiernie boczek, na nim poukładać cienkie plasterki marchewki, posypać posiekanym szczypiorem (lub poukładać cebulę pokrojoną w piórka), zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku.
  • vvvvbbvb fg 2. W 3 miejscach roladę związać sznureczkiem bawełnianym, zawinąć ściśle w folię aluminiową, włożyć do lodówki na parę godzin.
  • 3. Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylać 1 - 1,5 szklanki zimnej wody, piec przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, następnie kolejne 50 minut w 180.

Porady

Kroimy po wystygnięciu. Roladkę można również nafaszerować pieczarkami z cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować