Kolorowa rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż tak, by tworzył jeden duży płat, rozbić lekko tłuczkiem, by pozbyć się nierówności, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, osolić, dodać resztę przypraw. Po zewnętrznej stronie, tam, gdzie nie będzie farszu użyć mniej soli, gdyż boczek sporo jej odda.
Marchewkę ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie, schłodzić.
Na płat mięsa powykładać równomiernie boczek, na nim poukładać cienkie plasterki marchewki, posypać posiekanym szczypiorem (lub poukładać cebulę pokrojoną w piórka), zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku.
2.W 3 miejscach roladę związać sznureczkiem bawełnianym, zawinąć ściśle w folię aluminiową, włożyć do lodówki na parę godzin.
3.Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylać 1 - 1,5 szklanki zimnej wody, piec przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, następnie kolejne 50 minut w 180.
Porady
Kroimy po wystygnięciu.
Roladkę można również nafaszerować pieczarkami z cebulą.
Komentarze