1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka. Na koniec masę połączyć z przesianą mąką z proszkiem i kakao. Wylać do formy, ułożyć śliwki skórką do dołu.
2.Masa budyniowa: Budyń ugotować dodając mąkę i cukier. Gorący wylać na ciasto pokryte śliwkami.
3.Masa serowo – budyniowa: Serek zmiksować z żółtkami i budyniem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Wyłożyć na budyń. Całość piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
4.Masa śmietanowa:Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlać chłodną galaretkę. Przełożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować.
5.Tortownica o średnicy 26cm
Porady
Do masy budyniowej możemy dać zamiast budyniu waniliowego, czekoladowy. A do masy z serkami budyń waniliowy.
Komentarze