Chałka TRZY SMAKI

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Ciasto drożdżowe w trzech smakach i kolorach splecionych ze sobą.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Na dwie chałki :
    5 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    400 ml mleka
    3 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    40 g drożdży
    1 łyżka kakao
    2 kopiaste łyżki musu z dyni
    1/2 łyżeczki kurkumy
    szczypta cynamonu
    dodatkowo :
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Chałka trzy smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże,jajka, cukier, mleko, olej i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
    Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i łyżkę mleka, mieszamy aż się połączy.
    Do drugiej dodajemy mus z dyni, cynamon i kurkumę oraz łyżkę mąki, również mieszamy.
    Trzecią część ciasta zostawiamy białą.
    Przykrywamy miski ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Po ok. pół godzinie zamieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
    Z każdego ciasta uformować długi wałek, podzielić na pół i zapleść dwa warkocze.
    Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozwolić żeby wyrosło i upiec w temp. 175*C na złoty kolor

Porady

Przed pieczeniem warto chałki posmarować rozmąconym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Kakao

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 5.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=157 KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować