Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowane i bardzo dokladnie rozgniecione ostudzić.
Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki ( najlepiej tak aby połówki śliwek pozostały złączone) W środek wsypać szczyptę cynamonu ( opcjonalnie ).
Z ziemniaków, mąki , jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba uważać aby knedle nie były zbyt twarde.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie na dłoni mocno je rozpłaszczyć. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
W duzym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić knedle. Gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach.
Komentarze