Knedle ze śliwkami

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne knedle, proste w wykonaniu idealne za zakończenie lata.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (400 g ugotowanych i dokładnie rozgniecionych praską)
    1 jajko
    100 g - 150 g mąki
    sól
    250 g śliwek węgierek
    cynamon ( opcjonalnie)

    Oraz do podania
    Bułka tarta zasmazona na maśle
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowane i bardzo dokladnie rozgniecione ostudzić.
    Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki ( najlepiej tak aby połówki śliwek pozostały złączone) W środek wsypać szczyptę cynamonu ( opcjonalnie ).
    Z ziemniaków, mąki , jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba uważać aby knedle nie były zbyt twarde.
    Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie na dłoni mocno je rozpłaszczyć. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.

    W duzym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić knedle. Gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
    Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach.

    Polecam podawać knedle polane bułką tartą podsmażoną na maśle.
    Smacznego ;)

Porady

Można także do podania polać śmietana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować