Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj ok10 minut aż powstanie kula odchodząca w całości od brzegów miski.
Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 60 minut w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość.
2.Ciasto wyłuż na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1 cm. Nożem pokrój ciasto w paski ok 1,5 cm szerokości. Każdy pasek możesz lekko wyciągnąć lub skręcić, by lekko się wydłużył.
Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie posmaruj paluchy rozmieszanym żółtkiem lub śmietaną i posyp ulubionym dodatkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni ok 13 minut. Smacznego ;)
Komentarze