Paluchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybką przekąska

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    1 płaska łyżeczka suchych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    jedno żółtko jajka lub 2 łyżki śmietany
    3 łyżki czarnuszki / maku/ sezamu / grubej soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj ok10 minut aż powstanie kula odchodząca w całości od brzegów miski.
    Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 60 minut w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość.
  • 2. Ciasto wyłuż na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1 cm. Nożem pokrój ciasto w paski ok 1,5 cm szerokości. Każdy pasek możesz lekko wyciągnąć lub skręcić, by lekko się wydłużył.
    Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie posmaruj paluchy rozmieszanym żółtkiem lub śmietaną i posyp ulubionym dodatkiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni ok 13 minut. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować