KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Knedle ze śliwkami to smak z dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniakow
    15 dag mąki zwykłej
    10 dag mąki kartoflanej
    1 jajko
    sól

    Sliwki

    opcjonalnie:
    bułka tarta
    masło do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, utłuc, przecisnąć przez praskę.Do miski włożyć ziemnaki, jajka, i mąkę, zagnieść ciasto.
  • 2. Śliwki umyć, wypestkowacć i osuszyć.
    Z ciasta uformować wałek, podzielić na mniejsze części które splaszczamy formujac placuszki. Na każdy placuszek ukladac sliwki - jesli sa duze moga byc polowki, zlepić końce i uformować kulki.
  • 3. Knedle wrzucić na posolony wrzątek i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia do wierzchu.
  • 4. Masło rozgrzać dodać bułkę tartą, lekko zrumienić, polać nim ugotowane knedle.

Porady

Ponieważ moje sliwki były dosyć duże więc robiłam knedle używając połówek ale jeśli mamy mniejsze śliwki po wypestkowaniu możemy użyć całe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować