Knedle ze śliwkami

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Teraz kiedy mamy wysyp śliwki węgierki to szkoda by było nie zrobić knedli ze śliwkami. Pysznych soczystych polanych masełkiem z bułką tartą. Do tego trochę cukru, cynamonu i mamy niebo w gębie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g ziemniaków po obraniu
    13 śliwek węgierek
    1 jajko
    sól
    130g mąki pszennej
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy następnie odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę albo dokładnie ubijamy.
  • 2. Dodajemy jajko, sól, mąkę i szybko wyrabiamy ciasto. Nie może być zbyt gęste bo będą twarde knedle i nie może być za rzadkie bo się rozpadną podczas gotowania. Śliwki myjemy rozkładamy na pół ale tak aby jednym końcem były połączone. Wyjmujemy pęstkę i w miejsce pestki wsypujemy cukier, zamykamy. Z przygotowanego ciasta formujemy małe placki, pośrodku układamy śliwkę i zalepiamy. Najlepiej zwilżonymi dłońmi.
  • 3. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ale po zagotowaniu gaz przykręcamy na minimum. Od momentu wypłynięcia gotujemy około 10 minut. Wszystko zależy jak grube ciasto zrobicie wokół śliwki. Najlepiej obserwować i wyjąć jednego na spróbwanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować