1.Groch wypłukać i zalać wodą na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie jeszcze raz go wypłukać.
Groch umieścić w garnku i zalać świeżą wodą ( trochę ponad poziom grochu ) , dodać łyżeczkę soli. Gotować do miękkości- około 45 - 60 minut.
W tym czasie jeśli pojawi się piana - zebrać ją i odlać.
2.W tym czasie w większym garnku na tłuszczu podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę oraz cebulę i czosnek. Całość zalać około 2 l wody. Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotować około 15 minut.
Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.
3.Do zupy dodać ugotowany Groch wraz z wodą w której się gotował. Doprawić do smaku. Całość gotować jeszcze na małym ogniu około 10 minut.
Smacznego ;)
Porady
Zupę można odrobinę zagęścić.
1 małą łyżeczkę mąki najpierw rozrobić w zimnej wodzie i taki płyn mączny wlać do zupy. Zupę zamieszać i ponownie zagotować, wyłączyć.
Komentarze